Fotografeer jij al tijden met je smartphone of een compact camera en wil je graag de overstap maken naar een spiegelreflexcamera? Dan zal je waarschijnlijk overspoelt worden door keuzemogelijkheden. Niet alleen zijn er een paar verschillende cameramerken, maar ook heeft ieder merk minimaal 5 verschillende camera’s. Dus waar moet je op letten als je een spiegelreflexcamera gaat kopen? Het is helemaal niet zo moeilijk!

Ga jij je eerste spiegelreflexcamera kopen? Bepaal dan eerst waar je hem voor gaat gebruiken!

Voordat je gaat kijken naar welke spiegelreflexcamera je wilt gaan kopen, is het belangrijk om te bepalen waar je de camera voor gaat gebruiken. Ga je vaak in donkere lichtomstandigheden (zoals sportzalen of ’s avonds/’s nachts) fotograferen? Of ga je juist veel productfoto’s maken? Productfoto’s maak je van stilstaande producten waarbij je je camera op een statief zal zetten. Hierdoor is alleen de resolutie van de foto’s echt belangrijk. Maar als je ook regelmatig in donkere omstandigheden gaat fotograferen, dan is het belangrijk dat de camera dan nog goede foto’s kan maken. Hiervoor is de ISO-waarde heel belangrijk. Hoe hoger de ISO-waarde kan, hoe makkelijker je in donkere omstandigheden foto’s kunt maken.

Mijn advies: Hou het simpel!

Mijn advies voor als jij je eerste spiegelreflexcamera gaat kopen is heel makkelijk: Hou het simpel en kies voor een instapcamera! Je kunt wel de allerbeste en dus allerduurste spiegelreflexcamera kopen, maar als je niet weet hoe het systeem werkt, dan wordt het heel lastig! Terwijl de instapmodellen van ieder merk er juist voor gemaakt zijn om jou te helpen de camera beter te leren kennen! Het is dus veel slimmer om te beginnen met een goedkoop model en pas een duurdere spiegelreflexcamera kopen als je weet hoe het systeem werkt.

Omdat je weet wat je wilt gaan fotograferen met je nieuwe camera, kun je wel beter naar de specificaties kijken: welke camera heeft de grootste resolutie? Welke camera heeft het grootste bereik met de ISO-waarde? Daar ga je dan je keuze op bepalen!

Welk merk kies je?

Het kiezen van een merk is heel persoonlijk. Dit is namelijk afhankelijk van je budget en wat jij fijn vindt. Een Canon camera is namelijk heel anders in de bediening en hoe deze in je hand ligt dan een Nikon of een Sony. Daarom is het slimmer om naar een winkel te gaan waar je de camera’s in je handen kunt houden als je je eerste spiegelreflexcamera gaat kopen. Dan kun je voelen hoe de camera in je handen aanvoelt en zal je een duidelijke voorkeur hebben!

Ben je van plan om professioneel te gaan fotograferen of je hobby echt uit te bouwen, dan is het slimmer om tussen Nikon of Canon te kiezen, omdat deze merken meer uitbreidingsmogelijkheden en professionele kwaliteit lenzen hebben.

Wil je meer leren over het fotograferen met een spiegelreflexcamera? Neem dan vooral even contact op. Ik help je graag.