De zoektocht naar mijn eerste racefiets

Het is pas 5 maanden geleden dat ik de keuze nam om te gaan specialiseren in wielerfotografie en inmiddels ben ik helemaal verslaafd aan deze sport! Zo ‘erg’ zelfs dat komende week mijn eerste racefiets wordt geleverd! Dat had ik een jaar geleden echt niet kunnen bedenken! En ik maak de leukste avonturen mee: zo heb ik afgelopen week nog 13 km gefietst op een mountainbikeparcours om foto’s te maken op het mooiste plekje (in een spijkerbroek en met wandelschoenen op klikpendalen). Deze achter-de-schermen-verhalen en mijn avonturen op mijn racefiets ga je allemaal lezen in deze nieuwe serie!

Wielerfotograaf en zelf niet fietsen? Hoe ben je dan tot die keuze gekomen?

Wielerfotografie Veldrijden Sint-MichielsgestelWielerfotografie WedstrijdJa, ik snap dat het nu heel raar is dat jij leest dat ik pas een paar maanden bezig ben in wielerfotografie, maar dat ik zelf (nog) niet fiets. De vraag hoe ik tot die keuze ben gekomen krijg ik van veel mensen en licht ik graag aan het begin van deze serie even toe. Voor mij was de keuze voor wielerfotografie niet zo moeilijk. Ik heb een grote passie voor sport(fotografie) en fotografeer al jaren af en toe de wielersport. Dat begon al toen ik nog bezig was met mijn fotografie-opleiding en ik foto’s maakte bij het NK Veldrijden in Sint-Michielsgestel in 2008 (zie de foto’s hiernaast). Dus toen ik besloot om nu eens echt te gaan kiezen voor een specialisatie, stond de wielerfotografie eigenlijk bovenaan en was de keuze gemaakt. Ik heb als fotograaf altijd al een klik gehad met deze sport en sinds ik bijna een half jaar geleden deze keuze heb gemaakt, ben ik het alleen nog maar leuker gaan vinden.

Nieuwjaarsdag 2016

De zoektocht naar een eerste racefiets - Nieuwjaarsdag

Prachtig (fiets)weer op nieuwjaarsdag.

Hoe meer ik in de wielersport dook, hoe meer ik zelf ook wilde gaan fietsen. Maar mijn idee was om ergens in het komende voorjaar wel te gaan kijken naar een sportieve fiets. Totdat het nieuwjaarsdag werd en het prachtig weer was. Zo mooi dat ik dolgraag naar buiten wilde om te gaan fietsen, maar ja, ik had geen (fijne) fiets om mee weg te gaan. Dus nog voor de lunch had ik de keuze gemaakt: ik ga op zoek naar een sportieve fiets, zodat ik kilometers kan gaan maken en van het mooie weer kan gaan genieten zodra het zich aandient!

Mountainbike of racefiets?

De eerste keuze die ik moest maken was het type fiets. Wil ik een mountainbike of een racefiets? Het is nogal een verschil, maar ik was er inmiddels ook wel achter dat het makkelijk is bij fotoshoots om zelf op de fiets mee te gaan. Vooral op het mountainbike-parcours, omdat je daar moeilijk met de auto bij de mooie plekken kunt komen en te voet vaak geen optie is. Dus zou een mountainbike wel ideaal zijn. Maar ik weet ook dat ik recreatief voornamelijk op de weg zal fietsen. Dan is een racefiets weer fijner… Of dan toch de (soort van) combi en een cyclocrosser kiezen? Die laatste optie werd niet aangeraden als eerste sportieve fiets en viel dus af. Nog 2 over.

Proefritjes

De zoektocht naar een eerste racefiets - proefrit op een racefiets

Telefoonfoto van de proefrit op een Giant Liv Avail

Om een goed idee te krijgen van hoe een mountainbike en racefiets nu echt fietst, maakte ik een afspraak bij de Giant Store in Den Bosch voor een proefrit op een racefiets. Waarom Giant? Makkelijk: zij hebben ook damesracefietsen en ik had geen idee wat voor mij zou passen, dus leek me dit een goed begin. Ook had ik een afspraak met Marco van Bike Pitstop om mijn keuze te bespreken. Marco was zo lief om de mountainbike van zijn vrouw mee te nemen naar ons gesprek, zodat ik daar een stuk op kon fietsen (in een spijkerbroek en met hakken! Goed plan!). De dag erna was de proefrit bij Giant gepland en aan de hand deze 2 proefritten was voor mij de keuze wel duidelijk: op dit moment ga ik eerst voor een racefiets. (En waarschijnlijk komt er aan het eind van het jaar een mountainbike bij 😉 )

Het is dus een racefiets geworden, maar wat is dan de volgende stap? Een goede bike fitting! Hoe dat was lees je in het volgende bericht!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit