Mijn bikefitting bij Bike Passion

Toen ik de beslissing had genomen om een racefiets te kopen kwam de volgende vraag: hoe vind ik een racefiets die ook goed past? Ga ik hiervoor gewoon naar de dichtstbijzijnde fietsenwinkel of laat ik een complete bikefitting doen? En waar laat ik dat dan doen? Dat was nog best een uitdaging, maar ik ben er uitgekomen!

Wat is een Bikefitting?

Een bikefitting is ervoor om te controleren of je echt goed op de fiets zit. Als je al een fiets hebt, dan wordt aan de hand van de huidige instellingen gekeken wat er beter kan. Als je (zoals ik) nog geen fiets hebt, dan wordt er gekeken hoe je zo optimaal mogelijk op een fiets zit en welke fiets daar dan het beste bij past.

Mijn keuze voor Bike Passion

Er zijn veel verschillende adressen voor een bikefitting. Zo kun je dit doen bij speciale bikefitters, in (sport)medische centra, maar er zijn ook fysiotherapeuten en chiropractors die je kunnen opmeten. Ik koos uiteindelijk voor Bike Passion in Almkerk, omdat ik via meerdere mensen had gehoord dat hij heel goed is in het oplossen van blessures en echt zorgt voor jouw optimale houding. Dat vond ik heel belangrijk, dus maakte ik een afspraak bij Jurrian.

De Bikefitting

Voorafgaand aan de bikefitting had ik een vragenlijst gekregen, zodat Jurrian alvast een goed beeld kon krijgen van mijn gezondheid. Deze vragenlijst werd aan het begin van de bikefitting helemaal doorgenomen en er werden nog veel andere vragen gesteld als aanvulling daarop. De volgende stap was het onderzoek van mijn gewrichten en spieren. Hoe beweegt mijn lichaam. Nu ben ik behoorlijk bewegelijk in mijn gewrichten, waardoor Jurrian af en toe echt verbaasd was hoe makkelijk ik naar de ‘minimale stand’ kon draaien. Ook werden mijn raceschoenen goed gecontroleerd en de plaatjes voor de klikpedalen goed afgesteld. Zoals Jurrian al zei: de fundering moet goed staan. Als je voeten al verkeerd staan, dan kan de rest niet goed staan.

Na al deze onderzoeken was het dan eindelijk tijd om te gaan fietsen. Jurrian heeft daarvoor een speciaal apparaat waarbij hij alles kan aanpassen in hoogte, breedte en diepte. Ideaal dus! Omdat ik geen fiets had die als beginpunt zou dienen, ging Jurrian uit van de standaard maten die voor mij zouden geleden met mijn lengte. Ik had al snel in de gaten dat dat niet klopte, maar dat was ook het punt van deze bikefitting! Nadat ik zo’n 5 á 10 minuten warm had gefietst, begon Jurrian met de aanpassingen. Eerst ging het stuur (flink) omhoog. Daarna werden de cranks en het zadel aangepast. Jurrian doet ook de druk meten die je op het zadel zet tijdens het fietsen. Daardoor kan hij het beste zadel kiezen. Het eerste zadel dat hij had gekozen leek al goed te zitten, maar natuurlijk werden er ook nog andere zadels getest. Om uiteindelijk toch terug te komen bij het eerste zadel. Ik vond het wel fijn om te merken dat het zo’n groot verschil kan geven hoe de vorm van het zadel is tegenover hoe je er op zit.
Toen het plaatje voor het grootste gedeelte klopte, was het tijd voor het finetunen. Zo werd het stuur vervangen door een stuur dat 2 cm breder is (1 cm aan ieder kant). Dat lijkt weinig, maar het voelde toch wel veel beter.

Mijn knieën waren het grootste probleem. Deze draaide naar binnen als mijn voet omhoog kwam. Rechts had Jurrian dat heel snel opgelost door een klein plaatje bij het pedaal toe te voegen, maar links kreeg hij dat niet zo makkelijk opgelost. Andere steunzolen, een wig onder het plaatje onder mijn schoenen of wat dan ook, het wilde niet beter worden. Totdat Jurrian in de gaten had dat het vanuit mijn linkerheup kwam. Dat is dus niet technisch op te lossen, maar aan mijn fysio om te helpen die spieren verder te ontwikkelen. Voor dat stukje mag ik dus naar de sportschool om met lunges en andere oefeningen die spieren sterker te maken (wat betekende dat ik bijna niet meer (trappen) kon lopen na de eerste training…).

Welke fiets wordt het?

Toen de bikefitting helemaal afgerond was, kwam het moment waar ik het meeste naar uit keek: welke fiets past voor mij het beste? Ik had natuurlijk wel een klein voorkeurslijstje van merken (Bianchi, Isaac, Trek of misschien toch die Giant van mijn testrit?). Voor Jurrian was dit de grootste uitdaging, want vanwege mijn rug en schouders (die behoorlijk blessuregevoelig zijn) moet het stuur behoorlijk hoog staan in verhouding voor een racefiets. Dus daar vielen al direct veel fietsen af. Maar uiteindelijk kwam hij toch tot 1 fiets die perfect past!

Welke fiets het is geworden, dat zie je in het volgende bericht!

PS omdat ik zelf het onderwerp was tijdens deze bikefitting, heb ik helaas geen foto’s gemaakt. Dit is wel meteen het laatste bericht met zoveel tekst en weinig foto’s 😉

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit