Start2bike training

Toen ik mijn racefiets kocht, had ik al het plan om een training te gaan volgen om de techniek van een racefiets meer onder de knie te krijgen en daarbij ook tips te krijgen over hoe ik dat fietsen het beste aan kon pakken. Gelukkig startte in maart een cursus Start2bike bij mij in het dorp, dus dat kwam heel goed uit.

De Start2bike cursus

Start2bike trainingDe Start2bike cursus bestaat uit 4 lessen van ongeveer 3 uur op zaterdagochtend waarbij alle aspecten van het fietsen op een racefiets of mountainbike aan bod komen: remmen en schakelen, bochten, in een groep rijden, obstakels, balans, klimmen en dalen. Maar ook worden er tips gegeven over eten en drinken tijdens het fietsen en hoe je je fiets onderhoudt. Super interessant dus! Iedere les begint met een stukje theorie en het oefenen van de theorie op een afgelegen plek. Bij de locatie waar ik de cursus volgde was dit op een parkeerplaats waar we maar rondjes bleven rijden. Daarna volgt er nog een toertocht(je) in groepsverband om ook lekker wat km’s te maken en te leren hoe je in een groep fietst.

De leukste oefeningen

Start2bike trainingVan alle oefeningen die we gehad hebben vond ik bochten oefenen het leukste, tenminste, toen we vaart mochten maken. In het begin moesten we bochten oefenen op een slakkengang, waarbij je ook oefent met het behouden van je balans. Dat vond ik behoorlijk eng om te oefenen. De bochten op snelheid oefenen vond ik veel leuker. Vooral merken hoe je door druk uit te oefenen makkelijker door de bochten kunt gaan was wel heel gaaf. Dus, onderin de beugels, je blik op het punt waar je naar toe wilt en vooral zorgen dat je de buitenste pedaal omlaag houdt en daar druk op houdt.

De leukste tocht

Start2bike trainingEigenlijk zou ik moeten zeggen dat de afsluitende toertocht van 45 km het leukste was, maar vanwege het koude weer, windkracht 4 en een plensbui op het einde, was het dat niet ;-). De tocht die we in les 2 maakte was daarentegen heerlijk. Het was de zaterdag van het paasweekend en je voelde dat de zon eindelijk weer op kracht kwam. We hadden een groep van ongeveer 8 personen en 2 begeleiders waarvan 1 al 70 jaar in deze regio fietst en daardoor alle leuke plekjes kent. Ook was vooraf alles goed doorgesproken, waardoor dat de communicatie in de groep heel goed ging. Dan heb je er zo 30 kilometer op zitten voordat je het in de gaten had. Echt genieten!

Mijn eerste valpartij

Start2bike trainingJep, in deze trainingen heb ik ook leren vallen en hoe ik dat de volgende keer voorkom. Na een oefening moesten we bij elkaar komen en zoals ‘altijd’ klikte ik met mijn linkervoet uit, om daarna mijn evenwicht naar rechts toe te verliezen en helaas kon ik mijn rechtervoet niet meer op tijd uitklikken. De typische manier waarop je met een racefiets met klikpedalen een keer gaat vallen. Het resultaat: enkele beschadigingen aan mijn fiets, zo’n 5 flinke blauwe plekken (sommige snap ik nog steeds niet hoe die zijn ontstaan) en een schaafwond op mijn rechterknie. Maar ik heb wel meteen geleerd dat ik dus met rechts als eerste moet uitklikken, want daar gaat mijn balans veel meer naar toe dan naar links.

Conclusie

Deze Start2bike training was heel erg leerzaam en een hele mooie manier om alle aspecten van het wielrennen te leren. Daarnaast was het natuurlijk ook heel gezellig! De lessen zijn goed ingevuld en je leert precies wat je moet leren om beter te gaan fietsen. Ook voor het fietsen in een groep is het een fijne manier om dat te leren en te kijken of dat iets voor je is voordat je je aansluit bij een vereniging. Het enige nadeel was dat het niveau binnen de groep behoorlijk uit elkaar lag, waardoor het tempo met de toertochten soms iets te hoog lag.

Wil jij meer weten over deze cursus? Kijk dan op de site van de NTFU!

Dit zijn mijn Strava gegevens van alle trainingen (ik heb 1 training gemist vanwege een opdracht 😉 )

PS fotograferen en zelf zoveel meefietsen is best lastig te combineren, vandaar zo weinig foto’s bij deze blog 😉

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit