Als fotograaf lever ik bijna altijd hoge resolutie foto’s bij mijn opdrachten. Helaas zie ik regelmatig dat deze foto’s niet juist worden ingezet en verspreid worden op locaties waarbij dat eigenlijk niet slim is. Deze hoge resolutie foto’s zijn namelijk waardevoller dan u op het eerste ogenblik zou denken! En dat geldt ook voor de foto’s die u zelf maakt! Daarom gaat dit artikel binnen mijn serie “Fotografie Tips voor Ondernemers” over hoe u het beste kunt omgaan met uw hoge resolutie bestanden!

Zoals ik al aangaf, zijn uw hoge resolutie foto’s heel waardevol. Deze foto’s zijn namelijk geschikt voor zowel gebruik op internet, als gebruik in drukwerk. Als iemand deze foto’s dus te pakken krijgt, omdat u ze onwetend verspreid, kan iemand deze foto’s onbeperkt gebruiken, ook voor drukwerk! Dit valt wel onder schending van auteursrecht en is dus niet toegestaan, maar voorkomen is beter dan genezen. Probeer het dus te voorkomen dat uw hoge resolutie bestanden in verkeerde handen vallen en door andere gebruikt worden!

Tip #1: Gebruik de hoge resolutie foto’s alleen voor drukwerk

5 tips om goed om te gaan met uw hoge resolutie foto's!Het verschil tussen hoge en lage resolutie foto’s is het gebruik voor drukwerk. Hoge resolutie foto’s kunt u wel gebruiken voor drukwerk terwijl de lage resolutie foto’s daar niet geschikt voor zijn. Gebruik de hoge resolutie foto’s dus voor het maken van drukwerk! Upload deze foto’s dus niet op groot formaat naar een website of social media platform.

Tip #2: Vraag om de lage resolutie foto’s

De opvolgende tip daarop is dan ook logisch: Vraag uw fotograaf om de lage resolutie versie van de hoge resolutie foto’s. De meeste fotografen geven deze bestanden al standaard bij de levering van de hoge resolutie bestanden of hebben er geen problemen mee om deze foto’s gratis na te leveren.

Tip #3: Maak lage resolutie foto’s van uw eigen foto’s

Wanneer u zelf foto’s gemaakt heeft, maak deze dan eerst klein voordat u ze gaat verspreiden buiten drukwerk om. Hoe u dit precies kunt doen leg ik uit in mijn volgende artikel van deze serie uit.

Tip #4: Internet = Lage resolutie foto’s

5 tips om goed om te gaan met uw hoge resolutie foto's!Houd voor uzelf altijd de richtlijn aan dat u lage resolutie foto’s gebruikt voor alles wat met internet te maken heeft. Voor alles wat met drukwerk te maken heeft, gebruikt u de hoge resolutie foto’s. Hierdoor voorkomt u dat u per ongeluk de hoge resolutie foto’s op facebook of een website plaatst. Dit is niet alleen vervelend voor de bezoeker van uw website, omdat het laden van de foto te lang duurt, maar u voorkomt zo ook dat u per ongeluk de gebruiksrechten van die grote foto overdraagt!

Tip #5: Verwerk de foto’s tot het eindresultaat

Wanneer u de hoge resolutie foto’s wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een uitnodiging, dan is het logisch dat u de foto’s op een mooi formaat wilt gebruiken. Toch is het niet slim om dan de hoge resolutie foto’s zomaar mee te sturen. Beter is het om een leuke uitnodiging in Word te maken en daar de foto’s bij te zetten. Wanneer u dit blad als PDF exporteert, kan niemand meer bij de hoge resolutie foto’s!

 

Hoe gebruikt u uw hoge resolutie foto’s? Laat het weten in de reacties!