Toen Gwenda van My Equine Business haar nieuwe bedrijf startte wist ze 1 ding zeker: goede foto’s zouden haar helpen om van dit bedrijf een succes te maken. Dus ging ik samen met Gwenda aan de slag om een fotoshoot te maken die haar bedrijf zou helpen te groeien. In dit artikel laat ik zien hoe we haar ideeën omgezet hebben naar de uiteindelijke foto’s. Een achter de schermen verhaal over haar bedrijfsreportage dus!

De locatie

Als eerste moesten we natuurlijk de locatie van de bedrijfsreportage bepalen. Deze moest aan de volgende eisen voldoen:
– Er moesten natuurlijk paarden op de locatie staan
– De locatie moest wel een zakelijke uitstraling hebben
– De locatie moest inspirerend zijn voor de doelgroep van Gwenda: ondernemers in de paardensport
Gwenda had de keuze snel gemaakt, want zij had eerder stage gelopen bij VCG Horses. Laten deze stallen nu de exacte uitstraling hebben als zij voor ogen had. Dus na een belletje was het al snel geregeld en mochten wij foto’s maken op deze prachtige locatie.
We prikte de datum en hadden geluk dat de weergoden ons goed gezind waren. Het werd die dag ook nog eens prachtig weer.

De ideeën voor de bedrijfsreportage

Vooraf had Gwenda al een duidelijk beeld voor ogen hoe de foto’s moesten worden. Omdat ze ook een nieuwe website moest gaan maken, wisten we dat we ruimte moesten hebben in de foto’s voor (bijna) panorama foto’s waar tekst in geplaatst kon worden.

Gwenda had daarbij een duidelijke lijst gemaakt met foto’s die ze wilde hebben:
1. Portretfoto’s waarbij ik ook echt de camera in kijk voor mijn About page.
2. Langwerpige foto’s waarbij ik helemaal links of rechts sta, met een typerende achtergrond, waar ik eventueel altijd nog iets van tekst kwijt kan.
3. Foto’s ‘in actie’ met een paard, maar we moeten ter plekke even kijken wat kan/mag
4. Foto’s aan het werk met laptop
5. Foto met laptop van boven, met accessoires, in een paardenomgeving
6. Foto van iPhone op bakrand (is wel heel leuk bedacht, Mariska!)
7. Detailfoto’s van paardgerelateerde dingen, maar zonder mij erop.

En zo zag er dat uit met de voorbeeldfoto’s die Gwenda had verzameld:
Achter de schermen bij de fotoshoot van My Equine Business

De uitwerking

Dus ging we op een mooie donderdagochtend aan het begin van april aan de slag om deze foto’s te maken! Om het makkelijk te houden, hielden we het lijstje van Gwenda aan om zeker te zijn dat we alle foto’s zouden maken.

De eerste 2 opties van Gwenda pakte we samen, zodat we zeker wisten dat Gwenda duidelijke foto’s van zichzelf had, maar die ook altijd kon gebruiken op haar website. De staldeuren en de groene omgeving zouden prima van pas komen om hier tekst op te plaatsen – zeker door dit onscherp te maken:
Zakelijke Bedrijfsreportage Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe website My Equine BusinessZakelijke Paardensportfotografie Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe website

Als derde had Gwenda aangegeven dat ze foto’s van haar samen met paarden wilde hebben. Dus gingen we haar favoriete paarden op zoeken. We maakte zowel buiten als binnen foto’s, zodat er veel afwisseling in de foto’s zat en er ook verschillende paarden op de foto kwamen. Hierdoor werd ook het gevoel van een grotere stal benadrukt.

Daarbij was de foto met Gwenda aan te telefoon ook weer bedoeld om een echte situatie te schetsen: een ondernemer die iets zakelijks aan het regelen is aan de telefoon en ondertussen zijn paard aait. Dit om het te laten aanspreken bij de klanten die Gwenda zoekt!

Zakelijke Paardensportfotografie Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe websiteZakelijke Paardensportfotografie Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe website

Het vierde punt waren foto’s van Gwenda aan het werk aan haar laptop. Hiermee wilde ze een beeld creëeren waarvan haar klanten zouden zeggen “Dit is zoals ik wil werken/zoals ik het gevoel heb dat ik werk!” (Grappig verhaal: toen ze deze foto’s aan collega ondernemers in onze mastermind groep liet zien, kreeg ze ook echt die reactie!).

Het doel was dus om het wel lekker zomers te laten lijken, maar ook wel weer zakelijk. Dus echt dat een paardenhouder gewoon even buiten aan het werk gaat aan zijn/haar laptop om wat zakelijke dingen te regelen. Dat was goed gelukt.

Zakelijke Paardensportfotografie Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe websiteZakelijke Paardensportfotografie Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe website

De laatste punten die Gwenda op haar lijstje had staan waren detailsfoto’s van producten die herkenbaar zijn voor de paardensport. We hadden daarvoor allebei (ik ook, omdat ik actief ben geweest in de paardensport) materialen meegenomen die op de foto zouden gaan.

Als eerst begonnen we met een notitieboek, iPhone en laptop. Maar om het toch een ‘paardensfeertje’ te geven, gooide we er voer bij. Best grappig om op een tafel in de kantine paardenvoer bij zulke spullen te gooien.

Ook wilde we de combinatie tussen zakelijke spullen (notitieboek/telefoon/etc.) maken met echte paarden. Gelukkig zijn de meeste paarden heel nieuwsgierig, dus we hoefden de spullen er maar neer te leggen en ze kwamen direct snuffelen!

Zakelijke Paardensportfotografie Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe website

De laatste foto’s van de bedrijfsreportage maakte we van typische spullen die een ondernemer/sporter in de paardensport voor zijn sport zelf gebruikt. Deze foto’s kunnen overal wel een keer van pas komen en zijn dus fijn om te hebben.

Zakelijke Paardensportfotografie Den Bosch - Fotoreportage voor nieuwe website

Conclusie

Al met al was het een hele leuke bedrijfsreportage geworden. We hebben echte foto’s gemaakt die aanspreken bij Gwenda’s klanten en waar Gwenda heel trots op is. Situaties waarin ze zich herkennen en waarbij ze Gwenda’s hulp willen hebben om zich zo te voelen!

Dit is wat Gwenda zelf over de bedrijfsreportage zegt:

Voor de website van mijn nieuwe bedrijf wist ik meteen dat goede foto’s een prioriteit zouden zijn. Een foto zegt meer dan duizend woorden! Mijn doel is dat mijn bezoekers mij te leren kennen en dat daardoor mijn bedrijf professioneel en betrouwbaar overkomt. Mariska had vooraf al veel posities/ideeën bedacht, wat zeer goed van pas kwam tijdens de fotoshoot. De foto’s zijn echt fantastisch geworden. Ik kan oprecht zeggen dat ik TROTS ben op mijn website, dankzij de foto’s van Mariska!