De foto’s die ik maak, zijn altijd afgestemd op mijn klant; wie zij zijn, wat echt bij het bedrijf past en hoe ze daarmee hun ideale klant bereiken. Om dit echt te bereiken, doe ik intuïtief fotograferen, of te wel: fotograferen vanuit mijn hart. Ik vertel je graag hoe ik dit doe en geef je meteen 5 tips hoe jij dit ook kan doen voor de foto’s voor jouw bedrijf!

Als fotograaf is het voor mij het belangrijkste dat de foto’s die ik maak, passen bij de wensen van mijn klanten. Maar ik wil hierin graag nog een stap verder gaan, zodat de foto’s ook precies aansluiten bij de uitstraling van het bedrijf en de sfeer of beleving die het bedrijf en/of de ondernemer uit wil stralen. En dat zij op de foto staan zoals ze echt zijn. Ik heb er lang voor nodig gehad om erachter te komen wat het precies was wat ik dan zo anders deed. Ja, ik laat mensen altijd lachen op foto’s, omdat ik oprecht geloof dat je niet straalt en/of je goed voelt als je niet lacht. Ik wist ook dat er nog een diepere laag onder zat en die heb ik eindelijk ontdekt.

Intuïtief fotograferen – Werken vanuit mijn intuïtie en gevoel

Intuïtief fotograferen bij portretfotoshootsMijn spirituele coach zei in 1 van onze eerste sessies dat mijn intuïtie echt heel sterk is. Jeetje, dat had ik dus nog nooit in de gaten gehad. Ik wist wel dat ik dingen wist die anderen (nog) niet wisten en dat ik voel wat wel of niet klopt. Ik had er alleen nooit bij stilgestaan dat dat mijn intuïtie zou zijn. Dit hoorde (net als mijn hooggevoeligheid) gewoon bij mij. Dat ik diezelfde intuïtie dus ook gebruik met het fotograferen, was nog niet tot mij doorgedrongen. En toch blijkt dit wel zo te zijn.

Vaak merk ik bijvoorbeeld tijdens een fotoshoot dat we BIJNA aan het einde zijn, maar er nog iets mist. Meestal komen dan juist de mooiste foto’s er nog aan (de foto van Swier Miedema hiernaast is daar een mooi voorbeeld van). Ook merk ik aan de mensen die ik fotografeer of ze zich wel prettig voelen en wat er kan veranderen om het beter te maken. Of wat er voor een bedrijf nodig is om de foto’s te maken zodat ze echt kloppen bij de uitstraling van het bedrijf. Voor mij is dit intuïtief fotograferen.

Bewust vanuit intuïtie en gevoel fotograferen – 5 tips

Nu dat ik weet dat ik dus intuïtief fotografeer, ben ik het bewuster gaan inzetten. En op dezelfde manier kan jij dat ook doen als je foto’s voor je eigen bedrijf wilt maken. Dit zijn mijn 5 belangrijkste tips:

  1. Vooraf een beeld bepalen! Wanneer ik bezig ben om een fotoshoot voor te bereiden/te plannen, dan krijg ik vaak al een beeld voor ogen van het eindresultaat. Het kan ook zijn dat je woorden hoort of voelt hoe het moet zijn – dat is per persoon verschillend. Dit is belangrijk om vast te houden. Om het makkelijk voor jezelf te maken, kan je een simpele schets maken en ideeën of kernwoorden opschrijven. Heb je geen beeld voor ogen, ga er dan even rustig voor zitten en focus op je bedrijf en het eindresultaat.
  2. Kies voor de details die echt kloppen! In je hart weet je echt wel of de kleding of accessoires die je wilt gebruiken, wel echt kloppen. Maar vaak probeert ons hoofd ons te overtuigen dat het zo ‘moet’, zelfs wanneer het niet goed voelt. Kies er deze keer eens voor om je hoofd niet te geloven en te kiezen voor wat echt goed voelt! Er MOET niets, want het is jouw bedrijf en jij mag kiezen!
  3. Zorg dat je hetzelfde voelt als wat je wilt dat de foto’s uitstralen! Voordat je begint met foto’s maken, is het belangrijk om te bepalen welk gevoel de foto’s moeten uitstralen en ditzelfde gevoel in jezelf op te roepen. Je zal merken dat je daardoor veel gemakkelijker dat gevoel over kunt brengen in je foto’s. Wil je bijvoorbeeld rust uitstralen? Ga dan niet foto’s maken als je je gehaast voelt. Wil je een vrolijke uitstraling? Voel je dan ook vrolijk wanneer je gaat fotograferen!
  4. Ben op een locatie waar jij je goed voelt! De locatie heeft echt heel veel invloed op hoe jij je voelt en welke uitstraling je foto’s hebben. Vind je dat je perse in een stad foto’s moet maken, omdat iedereen dat doet terwijl jij je er niet fijn bij voelt? Ga dan aub lekker terug naar huis of het bos! Want het gaat je niet helpen om mooie foto’s te krijgen wanneer jij op een plek bent waar jij je niet prettig voelt.
  5. Maak contact met je hart! Hoeveel ik ook ‘in mijn hoofd’ leef, tijdens het intuïtief fotograferen ben ik vooral verbonden met mijn hart. Ik ben niet meer bezig met mijn boodschappenlijst, mijn agenda of wat er op de weg naar de fotoshoot was gebeurd. Ik ben bezig met datgene ik aan het fotograferen ben. Daardoor kan mijn intuïtie ook duidelijker naar voren komen. Probeer dus even alles los te laten voordat je gaat fotograferen. Het kan helpen om vooraf even te mediteren of bewust adem te halen. Je handen op je hart-streek leggen en je hartslag voelen, helpt vaak ook heel goed. Dit gaat jou helpen om de ideeën van je hart echt door te krijgen!

Extra tip!

Personal branding fotoshoot Nijmegen

Misschien wel de belangrijkste tip: laat de ideeën opkomen in je opkomen en voer ze uit!
Het is lang niet altijd zo dat ik de enige ben die alles bepaal tijdens de fotoshoots. De mooiste resultaten komen ook vaak van ideeën van klanten! Dus komt er een idee in je op, vertel dit dan of probeer het uit! Dat is jouw intuïtie die tegen jou spreekt, dus dit gaat je zeker helpen! Door er bewust van te zijn en die ideeën uit te spreken of uit te voeren, zal je merken dat je steeds duidelijker je ingevingen vanuit je intuïtie hoort. In alle aspecten van je leven! Wat een rijkdom is dat!

Benieuwd welke foto’s ik voor jouw bedrijf kan maken? Kijk dan verder op mijn informatiepagina over mijn fotografie. Ik help je graag verder, zodat jij ook meer mensen kan bereiken met jouw producten of diensten!