In dit nieuwe artikel van mijn serie Fotografie Tips voor Ondernemers deel ik 5 hulpmiddelen die heel simpel zijn, maar toch een groot verschil kunnen maken in uw foto’s. Om mooie foto’s te maken heeft u natuurlijk een goede camera nodig, maar deze simpele middelen kunnen uw foto’s nog beter maken! Daarnaast heeft u deze middelen bijna altijd wel bij de hand!

Fotograferen wordt vaak een dure hobby genoemd. Kijk maar naar de camera’s en lenzen die nodig zijn voordat een set compleet is. Naast de camera’s en lenzen zijn er nog flitsers, reflectieschermen, filters, tassen, statieven, enz… Al met al zijn er vaak toch veel kosten aan verbonden.
Gelukkig zijn er ook genoeg hulpmiddelen die geen of heel weinig geld kosten en daarvan wil ik er in dit artikel 5 met u delen.

Hulpmiddel 1: Rijstzakje of zandzak

ZonsondergangAls u in het donker foto’s wilt maken, heeft u een goed statief nodig. Maar als u een stabiele ondergrond beschikbaar heeft, kunt u ook een rijstzakje gebruiken om uw camera te ondersteunen. Het voordeel is dat een rijstzak of zandzak vormt naar uw camera. Pak een washandje of kussensloop en vul deze met rijst of zand en u heeft u eigen statief! Heel gemakkelijk om mee te nemen op vakantie!

Hulpmiddel 2: Brillendoekje

Een brillendoekje is voor mij een must! Niet alleen voor mijn bril, maar ook zodat ik mijn lens en camera schoon kan maken. Vooral als het regent of stoffig is. Dit zorgt ervoor dat er geen vlekken in de foto’s komen. U kunt ook een schone theedoek gebruiken. Het is beter om niet uw kleding te gebruiken, omdat daar onverwachts een scherp stukje in zou kunnen zitten. Dit kan krassen geven. Een microvezeldoekje (brillendoekje) is daarom het beste.

Hulpmiddel 3: Spiegel of witte muur

Niet alleen kan het heel mooi zijn om iemand te fotograferen voor een spiegel (met spiegelbeeld) of bij een witte muur, maar deze middelen zijn ook ideaal om het licht te reflecteren. Een witte muur waar de zon op schijnt, geeft een prachtige gloed over het onderwerp. Hetzelfde geldt voor een spiegel, die het licht meer gebundeld reflecteert. Geen spiegel en geen witte muur in de buurt? Wellicht dat een raam dan ook dienst kan doen. Dit is wel afhankelijk van de stand van de zon.

Hulpmiddel 4: Water

Reclamefotografie Den BoschWel eens een foto van water gezien die niet mooi was? Water in foto’s is meteen geslaagd! Dus kijk of u op een mooie manier water kunt toevoegen in u foto’s. Op vakantie is dit heel makkelijk bij bijvoorbeeld de zee of een meer. Ook een rivier werkt heel goed in foto’s. Voor de foto’s van uw bedrijf werkt water ook goed, omdat het rustgevend werkt en vertrouwen schept.

Hulpmiddel 5: De Zon

Zonder zon zouden we sowieso geen foto’s kunnen maken, dus gebruik de zon in uw voordeel. Fotografeer iemand tegen de zon in om de achtergrond licht te maken of wacht op een mooie zonsondergang voor extra sfeer. Hoewel het lastig is om tegen de zon in te fotograferen, is het nog moeilijker voor uw onderwerp om tegen de zon in te kijken. Probeer dus te voorkomen. Fotografeert u objecten, dan kunt u vaak wel beter met de zon mee fotograferen.

Van welke middelen maakt u gebruik als u gaat fotograferen?