Het woord van 2013 werd Selfie en sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij waarbij dit woord niet te horen is of op social media te lezen is. Maar hoe maakt u een goede foto van uzelf die u ook nog op een leuke manier kunt gebruiken om te laten zien wat u aan het doen bent? Dat leest u vandaag in dit artikel van mijn serie “Fotografie Tips voor Ondernemers”, omdat selfies ook heel goed inzetbaar zijn voor uw eigen promotie.

Om een selfie te maken die aandacht krijgt op social media, moet deze volgens mij de volgende aspecten hebben: Een leuk en lachend gezicht dat vriendelijk en uitnodigend overkomt, een interessante achtergrond die de kijker een blik achter de schermen geeft en als laatste is kwaliteit toch niet geheel onbelangrijk.

Nu dat duidelijk is, gaan we kijken hoe u dit met 7 tips voor elkaar krijgt!

De 7 tips om een leuke selfie te maken

Selfie

  1. Controleer voordat u de foto gaat maken of er niets te zien is dat niemand mag zien. Maakt u een selfie op kantoor, controleer dan of er geen klantengegevens in de achtergrond te zien zijn of andere informatie die u niet online wilt hebben! Het zou vervelend zijn als er wel nog iets te zien is op de foto dat u eigenlijk niet wilt.
  2. Voor de smartphones hun opmars maakte, werden er al veel selfies gemaakt met digitale camera’s. Toen moest de camera wel gedraaid worden om de foto te maken en was dus niet precies te zien wat er op de foto kwam bij het maken. Toch kiezen nu veel mensen ervoor om een selfie te maken met de front camera van hun smartphone. Terwijl die kwalitatief veel minder is als de back camera. Dus doe net zoals bij een digitale camera en draai uw telefoon voordat u een foto maakt
  3. Om in het begin te wennen aan de uitsnede die uw camera maakt, kunt u de camera naar een spiegel (of weerspiegelende ruit) houden als u een selfie maakt en daardoor zien wat de camera vastlegt. Na een tijdje zult u hieraan gewend zijn en ook zonder spiegel in 1x de juiste uitsnede kiezen met uw telefoon, zonder dat u maar half op de foto staat.
  4. Voor ieder portret geldt dat het mooier is als deze op ooghoogte of erboven gemaakt wordt. Kies er dus altijd voor om uw telefoon of camera hoger te houden en een beetje van boven te fotograferen. Zit voorkomt een onderkin en maakt het ook direct makkelijker om een duidelijke achtergrond mee te nemen in plaats van de lucht.
  5. Zoals met alle foto’s die u met uw telefoon maakt, is het beter om het onderwerp zo veel mogelijk beeldvullend te maken wanneer u een lichte achtergrond heeft. Wilt u toch veel van de achtergrond in uw selfie meenemen (omdat dat eigenlijk vooral het onderwerp is), zet dan uw flitser aan, zodat u opgelicht wordt en het verschil met de achtergrond kleiner is. Hierdoor worden beide onderdelen duidelijker. Om uw flits te gebruiken, moet u trouwens wel de camera op de achterkant van uw telefoon gebruiken, want de camera aan de voorkant heeft geen flitser.
  6. Wanneer u een selfie gebruikt om te laten zien wat u aan het doen bent (om uw werk te promoten), kies er dan voor om uzelf in het beeld te plaatsen aan de kant van de hand waarmee u de foto maakt. Dus als u met uw rechterarm de foto maakt, zorg dan dat de camera iets links van u gericht is en de ruimte aan de linkerkant van u meeneemt. Hierdoor komt uw arm ook niet vervelend in beeld. Kies dus ook bewust voor de hand waarmee u de selfie maakt, want soms kan het mooier zijn om uzelf aan de andere kant van de foto te plaatsen.
  7. De laatste tip is makkelijk: Lach! Natuurlijk is het heel moeilijk om ontspannen te lachen op de foto, maar dat hoeft het niet te zijn. Als u denkt aan iets dat u leuk vindt of u geniet van wat u op dat moment aan het doen bent, dan komt die lach uit zichzelf! Het hoeft geen schaterlach te zijn, maar een leuke, vriendelijke lach spreekt aan!

Waar maakt u graag een selfie? Laat het weten in de reacties!