Wie kent dat niet? Er is een fotoshoot van u gemaakt en nu krijgt u de selectie van de fotograaf door. Dat wordt kiezen! Maar waar begint u met de foto’s selecteren? En welke foto’s kunt u het beste kiezen? Daarom geef ik u in dit artikel van mijn serie Fotografie Tips voor Ondernemers 5 tips voor het selecteren van de beste foto’s uit een serie. Natuurlijk gelden deze tips ook voor foto’s die u zelf gemaakt heeft.

Om te beginnen wil ik u eerst graag gerust stellen: De selectie die u ontvangt van uw fotograaf is nog maar een deel van de foto’s die gemaakt zijn. U kunt dus niet verkeerd kiezen! Als er foto’s zouden zijn die echt niet mooi, onscherp of niet in uw voordeel zijn, dan zullen deze niet in de selectie zijn gekomen en kunt u die sowieso niet kiezen.

Foto’s selecteren: 5 tips om het makkelijk te maken!

Foto's selecteren: Wat is de makkelijkste manier? 5 tips!

 1. Maak vooraf een lijstje met de foto’s die u nodig heeft. Doordat u vooraf bedenkt voor welke doeleinden u sowieso foto’s nodig heeft en hoeveel foto’s, kunt u al gemakkelijker gaan kiezen. Begin met dit lijstje en vul deze eventueel nog aan met persoonlijke doeleinden:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Plus
  • Website
  • Drukwerk

  Zoals ik al eerder heb aangegeven, is het beter om voor uw social media profielen verschillende foto’s te gebruiken. Voor LinkedIn wilt u namelijk een zakelijkere foto dan voor Twitter of Facebook.

 2. Bekijk eerst alle foto’s voordat u foto’s gaat selecteren. Door eerst alle foto’s op uw gemak door te kijken, weet u uit welke foto’s u kunt kiezen. Dit maakt het makkelijker om de beste foto te selecteren. Gaat u direct beginnen met selecteren, dan kan het voorkomen dat u halverwege of aan het einde foto’s tegen komt die mooier zijn dan de foto’s die u al geselecteerd heeft.
 3. Verzamel uw favoriete foto’s. Als uw fotograaf een programma aanbiedt waarbij u foto’s kunt vergelijken of kunt opslaan als favoriet, maak daar dan gebruik van. Is dit er niet of werkt u met uw eigen foto’s, sla de foto’s die u mooi vindt dan op in een aparte map. Zo maakt u de selectie al kleiner en houdt u alleen nog de foto’s over die u mooi vindt.
 4. Foto's selecteren: Wat is de makkelijkste manier? 5 tips!Volg uw gevoel! Deze tip is misschien wel het belangrijkste! Volg vooral uw gevoel bij het selecteren van de foto’s. U wilt niet dat u uiteindelijk foto’s heeft waar u niet helemaal gelukkig mee bent. Dus kies alleen foto’s waar u echt blij mee bent!
 5. Kies de foto voor ieder onderdeel van uw lijstje. Nu u nog maar een deel van de foto’s over heeft, kunt u ze gaan toewijzen aan de onderdelen van uw lijstje. Begin met de makkelijkste en werk zo het lijstje af. Denk ook even na of u in de (nabije) toekomst misschien nog meer foto’s nodig heeft. Het is wel zo makkelijk om die dan direct te bestellen of klaar te zetten. Zo heeft u daar geen extra tijd voor nodig als u ze nodig heeft terwijl u nu toch al bezig bent met foto’s selecteren.

Hopelijk helpen deze tips u om de selectie die u van uw fotograaf heeft ontvangen makkelijker te verkleinen tot de foto’s die u nodig heeft. Ik wens u veel succes met de foto’s selecteren!

Graag hoor ik nu van u! Wat vindt u het moeilijkste aan foto’s selecteren? Waar loopt u mee vast? Vertel het in de reacties hieronder!