Als je een foto wilt plaatsen op je website, dan wil je natuurlijk dat die foto (en daardoor je website) snel geladen wordt en dat de foto mooi toont. Dit is nog niet zo makkelijk als je niet bekend bent met afmetingen en foto-programma’s. Daarom heb ik deze korte en simpele handleiding over ‘een foto verkleinen voor je website’ gemaakt! Om het helemaal makkelijk (en gratis!) te houden, gebruik ik de website Picmonkey.com voor deze uitleg. Met deze site kun jij ook heel gemakkelijk je foto’s zelf verkleinen!

Welk formaat moet je gebruiken?

Voordat ik je uitleg hoe je je foto kan verkleinen, is het belangrijk om te weten naar wel formaat je de foto verkleint. Dit om te voorkomen dat je website de foto’s weer gaat vergroten en daardoor de foto’s onscherp maakt. Omdat je scherm is opgebouwd uit pixels, gebruik ik die term ook om het formaat aan te geven.
Het belangrijkste is altijd: Liever iets te groot dan te klein, want je website kan de foto makkelijk verkleinen, maar een foto vergroten zorgt voor onscherpte!
Hoe gebruik je je foto?

  • Over de volledige breedte van het scherm – Dan kies je voor een breedte van 2560 pixels. Dit is namelijk het maximale formaat dat momenteel door (4K) beeldschermen gebruikt wordt. Beeldschermen zijn dit formaat of kleiner, dus dan zit je altijd goed.
  • Over de breedte van de website, maar met (witte) randen – Als je website niet tot de rand van het scherm komt (bij grote schermen), dan is je website waarschijnlijk tussen de 900 en 1000 pixels breed. Kies die maat dan ook. Je kunt ook voor de zekerheid 1200 pixels kiezen.
  • Als een kleine foto op je website bij de tekst – Zet je je foto ergens op je website bij de tekst, dan moet ie niet te groot zijn. Als je de langste zijde van de foto 800 pixels maakt, dan zal ie altijd groot genoeg zijn om te gebruiken. Dit is ook een ideaal formaat om te gebruiken op Facebook en maakt het minder interessant voor anderen om je foto’s op te slaan om voor zichzelf te gebruiken, omdat ze behoorlijk klein zijn.

DPI? Wat is dat?

Als je een foto gaat verkleinen, kan het zijn dat je de DPI kunt invullen, dit staat voor Dots Per Inch en geeft aan hoeveel ‘puntjes’ er per inch worden afgedrukt als je de foto afdrukt. Als je je foto gebruikt voor internet, heb je hier dus niets mee te maken, omdat het pixel-formaat de exacte maat is zoals deze op je scherm getoond wordt. Je zult geen verschil zien met een foto van 72 DPI of 300 DPI als het aantal pixels hetzelfde is.

Je foto verkleinen voor je website – Stap voor stap

Nu je weet naar welk formaat je je foto wilt verkleinen, ga ik je uitleggen hoe je je foto kunt verkleinen door gebruik te maken van Picmonkey.com (maar bij de meeste andere websites of programma’s zullen deze stappen vergelijkbaar zijn). Voor het voorbeeld ga ik uit van het grootste formaat, omdat ik daarbij direct zal uitleggen hoe je er voor zorgt dat je foto niet te veel mb/kb zal zijn. Hoe minder kb’s je foto is, hoe makkelijker deze laad op je website.

  • Ga naar Picmonkey.com en kies voor Edit om je foto te uploaden. Als je een grote/zware foto gebruikt of een langzame internet verbinding hebt, kan dit even duren.
  • Een foto verkleinen voor je website - Hoe doe je dat? Volg deze handleiding!Picmonkey zal je nu de optie geven voor je foto-settings. Gebruik hierbij altijd King Kong, want je wilt (vooral als je je foto’s bewerkt) altijd vanuit het origineel en zo groot mogelijk werken.
  • Aan de linkerkant zie je nu de optie Resize staan. Met deze optie kun je je foto verkleinen en de maat ingeven die je foto moet worden. Deze maat is standaard in pixels en breedte x hoogte. Ik voer hier links 2560 in en PicMonkey zal automatisch de hoogte bepalen om de verhouding te behouden (als dit niet gebeurt, dan moet je even het onderste vinkje bij Keep Proportions aanzetten).
  • Klik op de groene knop Apply en je foto is kleiner geworden! Je kunt dit altijd zien aan het percentage rechts onder in je scherm, dat is het percentage dat je foto eventueel verkleint is om hem helemaal te laten zien.
  • Nu kun je je foto al gaan opslaan! Dat doe je heel gemakkelijk via de Save knop midden in je scherm aan de bovenkant.
  • Een foto verkleinen voor je website - Hoe doe je dat? Volg deze handleiding!Je krijgt nu een nieuw scherm te zien waarin enkele opties gegeven worden voor het bestandsformaat, de kwaliteit en de manier van opslaan.
    – Voor je website kun je het bestandsformaat JPG gebruiken. Heb je een plaatje met tekst voor Facebook, gebruik dan PNG (heeft ook maar 1 kwaliteitsnorm)
    – Voor de kwaliteit kun je het beste Pierce kiezen, maar probeer te zorgen dat je foto niet groter dan 300 kb wordt (zie je onderin), dus kies waar nodig voor de optie Roger. Die is ook goed genoeg, maar zorgt ervoor dat je foto kleiner is en daardoor sneller laad.
    – Kies of je je foto wilt opslaan op je computer, OneDrive of Dropbox.
  • En dit was het al! Je foto is opgeslagen en je kunt hem op je website plaatsen!

Nog 1 tip: Gebruik in je bestandsnaam direct de steekwoorden waarmee je op Google wilt worden gevonden met die pagina!

Ben jij nog op zoek naar goede foto’s voor op je website?

Dan help ik je graag! Met prachtige portretfoto’s waar je op staat zoals je echt bent of reclamefoto’s die passen bij je bedrijf!

Of neem contact op voor meer informatie!