Echt jezelf zijn op foto’s, voor veel mensen is dat super lastig. Zodra de camera tussen jou en de fotograaf komt, verstar je en weet je niet meer hoe je echt moet lachen. Laat staan dat je bij jezelf blijft en kan ontspannen. Ik zie dat zo vaak, dat ik je graag wat tips geef over hoe jij jezelf kan zijn voor de camera!

Echt jezelf zijn op foto’s, zo moeilijk is het eigenlijk niet

Als ondernemer is het belangrijk om jezelf te laten zien, zeker op je website en social media. Daarom heb je besloten om een fotoshoot in te gaan plannen. Jep, je gaat het doen, zelfs al knikken je knieën al bij het idee om voor de camera te gaan staan. Hoe vaak heb je al foto’s terug gekregen waarbij je niet tevreden was over het resultaat, omdat je jezelf niet echt herkende op de foto’s?

Geloof mij wanneer ik zeg dat bijna al mijn klanten hier last van hebben! Het is gewoon spannend om op de foto te gaan en afhankelijk te zijn van je fotograaf of het resultaat wel mooi is. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen. Ik heb 7 tips voor je die naar mijn idee onmisbaar zijn om echt jezelf te zijn op de foto.

Deze tips gaan jou helpen nog mooiere foto’s te krijgen:
#1: Bedenk vooraf wat typisch JOU is
#2: Zorg dat je een klik hebt met de fotograaf
#3: Geef aan dat je het spannend vindt en wat jij nodig hebt om jezelf te zijn
#4: Kies niet voor wat ‘hoort’ maar voor wat bij jou past
#5: Plan genoeg tijd in voor de fotoshoot
#6: Neem iemand mee in wie je vertrouwen hebt en die je kan helpen echt jezelf zijn
#7: Check tussentijds het resultaat en geef aan wat wel en niet klopt

Tip 1: Bedenk vooraf wat typisch JOU isTip 1: Bedenk vooraf wat typisch JOU is

Echt jezelf zijn op foto’s is zoveel makkelijker wanneer de fotoshoot bestaat uit dingen die typisch bij jou passen. Daarom is het belangrijk om daar vooraf over na te denken. Misschien zelfs al voordat je een fotograaf benaderd voor je personal branding fotoshoot, zodat je je wensen en ideeën duidelijk kan maken aan de fotograaf. Dan kan de fotograaf er voor zorgen dat dit ook echt in de foto’s terugkomt.

Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik in de natuur foto’s laat maken. Dat is typisch wat bij mij past en waar ik me goed voel. Mijn laatste 2 fotoshoots zijn daarom gemaakt op de Posbank op de Veluwe en bij de laatste serie had ik ook de verse muntthee die ik graag drink terug laten komen ;-)

Dus maak een lijst van dingen die typisch bij jou passen!

Echt Jezelf zijn op foto's
Tip 2: Zorg dat je een klik hebt met de fotograaf

Misschien een inkoppertje, maar om echt jezelf te zijn op de foto’s, is het belangrijk dat je een goede klik hebt met de fotograaf! Als je het goed met elkaar kan vinden, dan zal je je ook meer kunnen ontspannen tijdens de fotoshoot. Zeg nu zelf: je wilt toch vooral een gezellige fotoshoot hebben!

Daarom is het mijn inziens belangrijk om vooraf een kennismakingsgesprek te hebben. Dan kan je voelen of je een klik met de fotograaf hebt en je kan jouw ideeën delen. Klikt het niet? Zoek dan gewoon verder!

Echt Jezelf zijn op foto'sTip 3: Geef aan dat je het spannend vindt en wat jij nodig hebt om jezelf te zijn

Als je het spannend vindt om op de foto te gaan, dan is het goed om dat vooraf al aan te geven aan de fotograaf. Die kan daar rekening mee houden en jou helpen om te ontspannen. Geef daarbij ook aan wat jij nodig hebt! Het gaat er immers om dat jij foto’s krijgt waar je blij mee bent. Heeft je fotograaf geen begrip hiervoor? Misschien moet je je dan afvragen of het wel de juiste fotograaf voor jou is…

Ik heb in de loop der tijd echt al alles meegemaakt en vind het juist tof wanneer mijn klanten aangeven wat fijn voor hun werkt! Zo had Melissa voor haar fotoshoot een checklist van 8 a4tjes lang gemaakt, zijn verschillende fotoshoots begonnen met een meditatie en drink ik met de meeste klanten een lekker kopje thee voorafgaand aan de fotoshoot.

Tip 4: Kies niet voor wat ‘hoort’ maar voor wat bij jou past

Vaak zie ik klanten kiezen voor de standaard keuzes die ‘horen’ bij hun werk wanneer het gaat om kleding, locaties, accessoires, etc. Niet omdat het perse bij hun past, maar omdat dit nu eenmaal zo ‘hoort’. Tja… Mag ik het daar niet mee eens zijn? Ik denk namelijk dat wanneer je kiest voor wat echt bij jou past, je veel meer jezelf kan zijn en veel leukere foto’s krijgt! Je wilt met je werk geen 13 of 14 in een dozijn zijn, waarom kies je dan wel voor dingen omdat ze zo ‘horen’? En daarbij: wie bepaalt dat dat zo moet?

Kies dus voor een locatie die bij jou past, waar je enthousiast van wordt! Trek kleding aan waar jij blij van wordt en je je goed in voelt! Neem accessoires mee waarmee JIJ je klanten helpt, zelfs als dit afwijkt van je collega’s. Het is jouw bedrijf en jij bent wie je bent!

Tip 4: Kies niet voor wat 'hoort' maar voor wat bij jou pastTip 5: Plan genoeg tijd in voor de fotoshoot

Om echt een mooi resultaat te krijgen, is het belangrijk om ruim tijd in te plannen voor de fotoshoot. Wanneer er gehaast moet worden, dan gaat dat altijd ten koste van de ontspanning en het eindresultaat. Je kan niet echt jezelf zijn wanneer je je gehaast voelt. Dat zal terug te zien zijn op de foto’s.

Mijn richtlijn is altijd dat de eerste 15 minuten zijn om te wennen aan het foto’s maken, om ‘erin te komen’. Het beste resultaat/de mooiste foto’s zitten bij mij bijna altijd aan het einde. Dan ben je op elkaar ingespeeld en komen de leukste ideeën.

Het is ook fijn om de fotoshoot te beginnen met een kopje koffie of tussentijds even pauze te nemen. Dat helpt om verder te ontspannen!

Tip 6: Neem iemand mee in wie je vertrouwen hebt en die je kan helpen echt jezelf zijn

Tip 6: Neem iemand mee in wie je vertrouwen hebt en die je kan helpen echt jezelf zijn

Als ondernemer werk je meestal met mensen. Daarom heb je vaak figuranten nodig bij de fotoshoot die de rol van klant invullen. Kies daarvoor altijd mensen die jou kunnen helpen om te ontspannen of die in de gaten hebben wanneer jij niet helemaal jezelf bent.

Zelfs als er geen extra mensen op de foto’s komen, dan kan het helpen om iemand mee te nemen die achter de schermen blijft en jou kan afleiden. Nogmaals: het is jouw fotoshoot, dus doe wat goed voelt voor jou! Je kan er natuurlijk ook gebruik van maken door die persoon achter-de-schermen-foto’s te laten maken die je kan delen op social media over fotoshoot ;-)

Tip 7: Check tussentijds het resultaat en geef aan wat wel en niet kloptTip 7: Check tussentijds het resultaat en geef aan wat wel en niet klopt

De laatste tip is simpel: check tijdens het fotograferen op de achterkant van de camera of via een laptop het resultaat van de foto’s. Dan kan je al zien hoe de foto’s worden en wat je wel of niet goed vindt. Zeg dat ook gewoon, want nu kan het nog aangepast worden. Achteraf is het veel moeilijker om dingen nog aan te passen.

En is het resultaat goed? Ga er dan van genieten en vooral op die manier verder! Want daarmee krijg je juist veel meer foto’s waarop je jezelf bent en die je uitgebreid kan inzetten voor je bedrijf! YES! Dat is het resultaat wat jij uit de fotoshoot wilt halen!

Wil je nog meer tips in echt jezelf zijn op de foto?

Download dan mijn e-book ‘Vol Vertrouwen op de foto’ waarin ik je stap voor stap uitleg hoe jij je fotoshoot optimaal kan voorbereiden, zodat je nog meer jezelf kan zijn tijdens je fotoshoot!

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd hoe ik jou kan helpen echt jezelf te zijn tijdens de fotoshoot? Lees dan verder over de branding fotoshoots die ik aanbied of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!